关于举办华南理工大学“海内外优秀青年学者论坛” 机械与汽车工程学院国家金属材料近净成形工程技术研究中心分论坛的通知

发布时间:2017-12-05设置

广大师生:
华南理工大学“海内外优秀青年学者论坛”于2015年11月首次启动,旨在面向全球邀请拥有不同学术背景的青年才俊,围绕国际科学前沿、热点研究领域以及行业产业的技术问题等展开探讨和交流。通过这个平台,互相启迪、开拓视野,增强国际交流与合作,促进双方共同发展。
一、论坛时间
2017年12月7日
二、地点
华南理工大学五山校区华南理工大学机械与汽车工程学院国家金属材料近净成形工程技术研究中心38号楼303室
三、论坛议程

事项或议程
12月7日上午
开幕式
主持人:
学院领导张卫文副院长致欢迎词
(每位45分钟)
主持人:
题目:Development of FeCrAl alloys as accident-tolerant fuel cladding in light-water reactors
报告人:孙志乾博士,美国橡树岭国家实验室材料科学与技术部

欢迎广大师生参加!

华南理工大学机械与汽车工程学院
国家金属材料近净成形工程技术研究中心
2017年12月5日

附件:

Wrought FeCrAl alloys are under development as accident-tolerant fuel cladding in light-water reactors because of their superior oxidation resistance in high-temperature steam environments compared with commercial zirconium-based alloys. In this talk, I will present the current alloy development efforts and the seamless thin-wall tube fabrication from FeCrAl alloys. For the alloy development, minor alloying elements, such as Mo and Nb, strongly affected the microstructures and mechanical properties of FeCrAl alloys. The microstructures of FeCrAl alloys (e.g., grains, textures, and secondary particles) were optimized through thermomechanical treatments to improve their formability and crack-growth resistance. For the second part, a large quantity of thin-wall FeCrAl tubes has been successfully fabricated for the first time. The optimization of process conditions during tube drawing was discussed to further achieve a balance between processability and desirable physical properties of final tube products. The results in the study largely contributed to the development of accident-tolerant nuclear fuels in light-water reactors.

报告人简介:
孙志乾博士于2009年在上海交通大学材料科学与工程学院获得学士学位,2015年5月于美国田纳西大学材料科学与工程学院获得博士学位。从2015年-至今,孙志乾博士在美国橡树岭国家实验室材料科学与技术部从事博士后研究。孙志乾博士长期从事先进合金的设计及其加工成型技术的开发,对金属材料中加工-微观结构-性能的关系有深刻的理解。他对材料微观结构的表征,机械性能的测试,材料的失效分析及有限元计算等有丰富的经验。孙志乾博士在材料相关期刊上发表论著十余篇,其中包括Scientific Reports, Acta Materialia, 和Scripta Materialia等刊物。他也获得了2016年TMS年会最佳论文第一名和2014年TMS年会的最佳海报之一。

附件: