关于举行新加坡南洋理工大学高永贵副教授学术报告会的通知

发布时间:2019-09-09设置

报告题目:Antimicrobial resistance: an emergent issue and the strategy
报 告 人:高永贵
报告时间:2019年9月10日(星期二)上午9:30
报告地点:华南理工大学食品科学与工程学院13号楼东糖厅

食品科学与工程学院
2019年9月9日

报告人简介:
高永贵,博士,新加坡国立研究基金获得者,现为南洋理工大学生物科学学院Tenured副教授和新加坡科技研究局细胞分子研究所资深研究员, 专长为结构生物学和蛋白质化学。目前主要从事核糖体结构与功能,以核糖体为靶位的抗生素作用机理及新型药物的设计研究;以DNA/RNA修饰所引发的人类疾病(如肥胖基因FTO)相关基因的调控和拮抗剂的研制,以及细胞分泌多糖的生物学合成和开发利用等。已在Science, Cell, Nature Structural & Molecular Biology,PNAS等高水平杂志上发表多篇论文,其中多篇被杂志封面所报道, 包括Science, Cell, JBC, Chemical Sciences等。目前担任Scientific Reports 等杂志编委。

报告摘要:
Current antibiotic resistance crisis urgently requires a better understanding of drug resistance mechanisms and effectively targeted drug discovery. A wide range of mechanisms could mediate antibiotic resistance, which is currently one of the biggest threats to global health and food security. Recently, we identified a few ATP-binding cassette family proteins that can confer resistance across species to various antibiotic classes through unknown mechanisms. Elucidating these mechanisms will enable us to rational design improved antimicrobial agents that overcome multidrug-resistant bacteria. Here I will be presenting our recent progress towards a better understanding of action mechanisms of antibiotic and drug resistance involving ribosome protection.

附件: